فرهنگ و هنر

شهرستان رامهرمز بطور کلی از یک بافت فرهنگی سنتی (روستائی و عشایری) تشکیل یافته و زبانهای رایج در آن لری، رامهرمز (رومزی)، دزفولی، شوشتری، بهبهانی، عربی و ترکی است و با اندک تفاوتی همگی در یک بافت فرهنگی قرار می گیرند.

اگر چه مسئله مسکن، لباس و زندگی آنان بعنوان یک فرهنگ عادی مطرح است ولی در قلمرو فرهنگ معنوی می توان به مسائل آداب و رسوم سنتی و دینی آنان از قبیل تعاون، ازدواج، عزاداری مراسم عمومی از برجستگیهای چشم گیر هر قوم بشمار می آید که تأثیر آن در منطقه محسوس و آگاهیهای عمومی و فرهنگی و معیشتی آنان نیز غالباً بهمان ترکیب قومی و عشیره ای باقی مانده است. از طرف دیگر مسئله مهم سابقه تشیع این شهرستان می باشد که به نوبه خود خدمات متعددی به تشیع و ترویج آن نموده است بطوری که سابقه آن به قرن سوم هجری می رسد.

 

در رامهرمز مقابر متعددی وجود دارد که به خاندان وحی منسوب و مردم شهر نیز به زیارت آنها می روند و برای برآورد شدن حاجات و نیازهای خود به آن مقابر متوسل شده و نذر و نیاز می کنند که در این رابطه می توان به مقبره سید محمد، علمدار، مرتضی علی، بی بی تاج و مزار حضرت اوریا اشاره کرد.

 

رامهرمز به دلیل قدمت تاریخی می بایست از آثار تاریخی برخوردار باشد ولی به دلیل کشمکشها و جنگهای فراوان که در شهر و نواحی خوزستان روی داده است بیشتر مراکز تاریخی از میان رفته و آثار باقی مانده که از آن جمله قلعه دا و دختر (مادر و دختر) که در شمال شرقی رامهرمز بالای کوه گچ که بیشتر آن ویران شده است می باشد و گویا این قلعه مربوط به قرن اول هجری می باشد. آثار تاریخی و مهم ثبت شده در باغ خواجه خضر است که مربوط به قرن سوم هجری است و اکنون در موزه ایران باستان و غرفه آثار قرن سوم اسلامی نگهداری می شود.

همچنین می توان به خرابه شهر قدیم، تل تالار، تل برمی، تپه های زرینی، قلعه شیخ ، طاق نصرت از آثار تاریخی و میراث فرهنگی اشاره کرد.

 

 

بنابراین رامهرمز همانگونه که در اقتصاد و سابقه تاریخی و دیگر جهات اهمیت بسیار داشته است همواره از حیات فرهنگی و معنوی والایی برخورداربوده است و دانشمندانی بسیار ، بزرگان و عالمان فراوان در این شهر اقامت داشته اند که می توان به زادگاه سلمان فارسی صحابه بزرگ پیامبر اشاره نمود و برای اولین بار علم کلام در زمان ظهور اسلام در این شهرستان در کتابخانه بزرگ شهر (زمانیکه دو کتابخانه یکی در بین النهرین و دیگری در رامهرمز بوده) تدریس می شد و در عصر کنونی یکی از فقهای عالی مقام که در بین مردم نجف اشرف، خوزستان، اصفهان، تهران و دیگر بلاد اسلامی معروف بوده است حضرت آیت ا…. بهبهانی (قدس سره) اهل رامهرمز بوده است و دیگر مورخین دوره اسلام به نام ابومسلم ابراهیم عبداله بن مسلم گچی از اهالی پاگچی رامهرمز بوده است.